فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1386)

نشریه مطالعات ملی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1386)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/05/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • نگار داوری اردکانی صفحه 3

    این مقاله، گزارش مختصری از نتایج بخشی از یک پژوهش وسیع تر درباره برنامه ریزی زبان و هوشیاری زبانی در ایران است. بنابر فرضیه تحقیق، هویت مفهومی پیچیده است و مولفه های بسیاری در شکل گیری نمادهای هویت ملی ایرانی دخیلند که یکی از اصلی ترین آنها، زبان فارسی است. پاسخ به سه سوال اساسی زیر هدف اصلی این مقاله است: مولفه های هویت ملی ایرانی از دیدگاه ایرانیان کدام اند؟، زبان فارسی در این میان چه جایگاهی دارد؟ و آیا سن و هویت صنفی افراد، در نگرش آنها به جایگاه زبان فارسی، به عنوان نماد هویت ملی، تاثیری دارد؟ نگرش سنجی در این پژوهش، با توزیع پرسش نامه در میان 826 ایرانی ساکن تهران و با استفاده از شیوه های آماری گوناگون به انجام رسید. نتایج پژوهش، نشان می دهد که مردم، موارد زیر را از جمله مولفه های هویت ملی ایرانی می دانند: فرهنگ (آداب و رسوم، لباس، رفتار، غذا، باورها و مانند آن)، خصوصیات اخلاقی (مثبت و منفی)، شناسنامه ایرانی، آثار باستانی، اساطیر ایرانی، ورزش های باستانی و ورزش ملی معاصر، دین، قومیت، سرود ملی، جغرافیا و مکانها، اقتصاد، هنر، زبان فارسی، ادبیات، علم و صنعت، تاریخ و تمدن، مشاهیر ایرانی، سیاست و پرچم. از نظر اولویت نقش هر مولفه، به نظر می رسد که زبان فارسی در زمره مهمترین نمادهای هویت ملی ایرانی است. دو متغیر سن و هویت صنفی در تلقی مردم از زبان فارسی تاثیری بسزا دارد؛ به این ترتیب که می توان گفت «هویت پدیده ای پویاست که در طول زمان و در گروه های مختلف مردم تغییر می کند».

    کلیدواژگان: هویت، نماد هویت ایرانی، برنامه ریزی زبان، شان زبان، نگرش زبانی، زبان فارسی
  • حسن ذوالفقاری صفحه 27

    ضرب المثل ها، زیرمجموعه فرهنگ مردم وفرهنگ مردم، یکی از عناصر مهم هویت ساز است. ضرب المثل ها به دلیل اهمیتی که در فرهنگ سازی و انعکاس فرهنگ مردم و هویت فردی و اجتماعی آنان دارند، مقوله ای مهم در مطالعات مربوط به هویت ملی به شمار می روند. این تحقیق بر آن است تا نشان دهد نقش ضرب المثل ها در انعکاس و تقویت هویت ملی چیست؟
    برای پاسخ به این پرسش، از میان مولفه های مختلف هویت، دو مولفه را برگزیدیم تا بر اساس آنها به بررسی و تحلیل ضرب المثل ها بپردازیم:1- مولفه ملی شامل: وطن، زبان، اسطوره ها، سنت ها و اقوام.
    2- مولفه دینی شامل: آیات و احادیث، اصطلاحات، مفاهیم، آداب و اعمال، نام ها و جای های دینی و مفاهیم مذهبی.
    پس از مقدمات نظری بحث، از میان یکصدهزار ضرب المثل فارسی (در دست انتشار)، مصداق های دوازده گانه هویت ملی و دینی را برگزیده ایم تا به طبقه بندی و تحلیل آنها بپردازیم و انعکاس آنها را در مثل ها نشان دهیم. این بررسی، نشان می دهد که در حوزه مولفه های ملی، 1538 مثل و در حوزه مولفه های دینی 6800 مثل، (جمعا 8338 مثل) وجود دارد که به طور مستقیم به مسائل ملی و دینی اشاره دارند.
    این تعداد، نشان می دهد که مثل ها، آینه فرهنگ و اندیشه های مردم و حاوی حکمت های تجربی آنان است که از دو منبع مهم دینی و ملی نشات می گیرند؛ چه آنکه 5/8% از کل مثل های فارسی، صبغه ای دینی و ملی دارند و این حجم گسترده، نشان دهنده توجه مردم به هویت ملی و دینی آنهاست.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت دینی، ضرب المثل
  • علی اکبر باقری خلیلی صفحه 53

    شادی به معنی دلبستگی به خود و دیگران و حرکت به سوی افق های خوش فرجام و سازگاری جریان حیات با نیازهای انسانی است و بدین معنی، موهبت الهی و یکی از ویژگی های هویت ایرانی محسوب می شود و تحلیل و توصیف آن در ادوار مختلف فرهنگ و ادب ایرانی، نیازمند بررسی شرایط سیاسی اجتماعی، نحوه زندگی و آداب و سنن مرسوم در هر دوره است. در این مقاله، تلاش شده تا با تحلیل و بررسی موارد یادشده، چگونگی و نوع شادی از پیش از اسلام تا عصر حافظ نمایانده شود. ازاین رو، سه نوع شادی آفاقی، انفسی و آفاقی انفسی، در ادوار متفاوت مورد توجه قرار گرفته و با تکیه بر شرایط سیاسی اجتماعی، آداب و سنن و بازتاب آنها در اشعار مشهورترین شاعران هر دوره، تحلیل شده اند.

    کلیدواژگان: شادی، شرایط سیاسی، اجتماعی، ایین و سنن
  • امیربهرام عرب احمدی صفحه 81

    ایرانیان از دیرباز، مناسبات عمیقی با مردمان سرزمین های گوناگون داشته و در راستای گسترش مولفه های عمیق فرهنگ و تمدن ایرانی، از گذشته های بسیار دور به سفرهای مخاطره آمیزی دست یازیده اند. این مهاجرت ها که در طول تاریخ ایران همواره با آن مواجه بوده ایم، نتایج درخشانی به دنبال داشته است؛ به گونه ای که امروزه ردپای تمدن و فرهنگ ایرانی در مناطق مختلف جهان به چشم می خورد.
    مهاجرت تاریخی گروهی از شیرازی ها به سواحل و جزایر شرق آفریقا که حدود یک هزار سال پیش صورت گرفت، یکی از سازمان یافته ترین این سفرها بوده است. این سفر که به سرپرستی یکی از شاهزادگان آل بویه و با هدف گسترش تجارت با مردمان این سرزمین انجام گشت، موجب استقرار دائمی گروهی از ایرانیان در منطقه ای وسیع در شرق و جنوب آفریقا شد. این ایرانیان پس از جای گرفتن در محیط جدید، به تدریج طی ایجاد مناسبات دوستانه با بومیان این مناطق، جلوه هایی از آموزه های فرهنگی تمدنی ایران را در بخش هایی از کشورهای امروزین تانزانیا، کنیا و کومور برجای نهادند.
    در این مقاله، برخی از مولفه های به یادگار مانده از این شیرازی ها در سواحل و جزایر شرق آفریقا همچون بزرگداشت عید نوروز، سال هجری شمسی، معماری ایرانی، تاثیر پذیری زبان بومی شرق آفریقا از فارسی و برخی از آداب و رسوم ایران که امروزه در زمره بخشی جاودانه از آداب و رسوم و سنت های مردمان شرق و جنوب شرق آفریقا جای گرفته اند، بررسی شده اند.

    کلیدواژگان: سواحیلی، نوروز، شرق افریقا، جهان ایرانی، مهاجران شیرازی
  • سید ضیاء هاشمی*، محمدرضا جوادی یگانه صفحه 107

    این مقاله به بررسی رابطه فوتبال و هویت ملی پرداخته و پس از تعریف هویت ملی و ابعاد آن، فوتبال را به عنوان یکی از عناصر سازنده هویت ملی در عصر حاضر مورد توجه قرار داده است. مقاله حاضر همچنین تاثیر مثبت فوتبال بر تعلقات ملی در ایران و سایر کشورهای جهان را بررسی کرده است. این نوع تاثیر، در ایجاد هویت محلی نیز موثر است. تاثیر متقابل نظام سیاسی و فوتبال، تناقضات میان هویت محلی و هویت ملی، و هویت ملی و جهانی در بازی های فوتبال و بازیکنان آن، چالش های هویتی بازیگر فوتبال و نیز آسیب شناسی نقش هویت ملی در فوتبال، از دیگر موضوعاتی است که در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است. در بخش پایانی مقاله، با تفسیر مشاهدات میدانی جلوه های هویتی تماشاچیان فوتبال در جام جهانی 2006، تاییداتی برای مباحث تحلیلی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: فوتبال، هویت ملی، هویت محلی، هویت جهانی، چالش های هویتی
  • احمد غیاثوند صفحه 125

    مقاله حاضر پیرامون وضعیت رفتارهای دینی (فردی و جمعی) دانشجویان می باشد. این مطالعه به روش پیمایش در بین کلیه دانشجویان دانشگاه های تهران (دولتی و آزاد) به روش نمونه گیری چند مرحله ای در سال 1384-1383 انجام گرفته است و حجم نمونه لازم برابر با فرمول کوکران 1245 نفر برآورد شده است. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که رفتارهایی چون؛ روزه گرفتن، امر به معروف و نهی از منکر، رفتن به زیارت اماکن مذهبی و شرکت در مراسم تاسوعا و عاشورا کمتر مورد توجه دانشجویان بوده است و در مقابل رفتارهایی از قبیل؛ نماز خواندن، قرآن خواندن و شرکت در نماز جماعت چندان تفاوتی با جوانان غیر دانشجو و مردم عادی وجود ندارد. سایر یافته ها برحسب ویژگی های فردی، خانوادگی و تحصیلی نیز تفاوت هایی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: رفتارهای دینی، رفتارهای دینی فردی، رفتاری های دینی جمعی
  • محمدرضا مریدی*، معصومه تقی زادگان صفحه 145

    هدف این مقاله،بررسی میدانی فرایند هویت یابی و بحران هویت در بین دانش آموزان است. بحران هویت عبارت است از وجود تزلزل و ابهام در تعریفی که فرد از خود و وجود خود دارد و مانع از آن می شود که به سوالات اساسی «من کیستم؟» و «چه می خواهم؟»، پاسخ دهد.
    در این تحقیق، تئوری های مکتب روانشناسی گشتالت، مکتب روانشناسی رشد و مکتب جامعه شناسی کنش متقابل گرا بررسی می شوند و در نهایت، با تحلیل نظریه های اریکسون و استرایکر و تلفیق آنها، مدل تحلیلی تحقیق ارائه می گردد. در این مدل، دو بعد شناختی و ارزشی در هویت شناسایی می شود، به گونه ای که پاسخ به سوال «کیستم؟»، به عنوان بعد شناختی و پاسخ به سوال «چه می خواهم؟» به عنوان بعد ارزشی فرایند هویت یابی مطرح گردد.
    داده ها به روش پیمایشی و با استفاده از تکنیک مصاحبه و پرسش نامه جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل دانش آموزان دبیرستان های شهر «لار» است و حجم نمونه 260 نفر محاسبه گردید.

    کلیدواژگان: هویت، بحران هویت، طرح واره ها، دانش آموز
  • معرفی و نقد کتاب
  • معرفی و نقد کتاب: سیاست هویت
    مایکل کنی ترجمه: فریده محمدعلی پور صفحه 169
  • معرفی و نقد کتاب: تصحیف غرب زدگی در جستجوی هویت ملی
    محمدعلی بقایی، فاطمه صفوی صفحه 175
|
  • Negar Davari Ardakani Page 3

    The present article is a brief report of the results of a broader research on language planning and national awareness in Iran. The hypothesis of the research is that "identity" is a complex phenomenon, consisting of several interrelated components. One of the main components of Iranian national identity is Persian Language. The main questions of this article are the followings: What are the components of Iranian national identity regarding the attitudes of Iranians? Among these components, what status does Persian Language have? How does the speakers' age and occupational status affect their attitudes towards Persian's status as a symbol of national identity? The speakers' attitudes have been assessed by distributing questionnaires among 826 Iranians residing in Tehran. The collected data have been analyzed using different statistic methods. The results of the research demonstrates that Iranians consider the following items as components of their national identity: culture (customs, clothing, food, beliefs ...), behavioral habits (both good and bad ones), Iranian certificate, ancient monuments, Iranian myths, ancient and contemporary athletics, religion, ethnicity, national anthem, geography and locations, economy, arts, Persian Language, literature, science and industry, history and civilization, Iranian famous figures, politics and flag. It seems that Persian Language is among the most important components of Iranian national identity for its speakers. The two variables "age" and "occupational status" seems to affect people's attitudes towards Persian's Language status among other Iranian national identity components. Therefore, it can be concluded that identity is a dynamic phenomenon which partially depends on age and occupational status of the speakers.

    Keywords: Persian Language, Iranian Identity, Iranian Myth, Iranain Symbol, Language Planning
  • Hasan Zolfaghari Page 27

    Proverbs are the subcategory of the people’s culture and the people’s culture is one of the important elements that form identity. Becuase of the role importance of proverbs in forming identity and reflecting the people’s culture in making the personal and social identity, they are an important topic in studies concerning national identity. This research wants to show what is the role of proverbs in reflecting and supporting the national identity? To answer this question among different components of identity, we chose two components to analyze proverbs on the basis of these two categories: 1- National components include: country, language, fable, traditions and nations 2- Religious componets include: signs&traditions, terms, concepts, ceremonies & deeds, religious names and places and concepts. After theoretical introduction of the discussion, we chose twelve proofs of national and religious identity among one hundred thousand Persian proverbs that are being published to classify and categorize them and to show their reflections in the proverbs. These studies show in the area of national components 1538 proverbs and religius components 6800 proverbs, there are 8338 proverbs in all that allude to the national and religious subject directly. These numbers insist on this important point that proverbs are the mirror of culture and people’s thoughts and include their experimental wisdom that derive from two important religious and national resources.These two from 8.5% of total number of Persian proverbs and this bulk is the sign of people’s attention to their national and religious identity.

    Keywords: National Identity, Proverbs, Religious Identity
  • Aliakbar Bagheri Khalili Page 53

    Mirth (Cheerfulness) in the sense of dependency on one’s self and others and a movement toward one’s cheerful end and a kind of adjustment of the life flow to human needs is considered as a God’s gift and one of the principles of Iranian identity. Therefore, to analyze and describe it in different periods of Iranian culture and literature, one is supposed to study and consider the socio-political condition, lifestyle and the command rituals and tradition (customs) of each specific period. The primary concern of the present article is to study and elaborate on the afformentioned points, the quality and the kind of mirth and cheerfulness from pre-Islamic period. (before the outbreak of Islam) to the era of Hāfez. As a result, three types of mirth and cheerfulness such as worldly, internal (self-related) and worldly-internal are at centre of discussions, of different periods. Emphasizing on the contemporary socio-political conditions, rituals, customs and traditions, the impact of these three kinds of mirth and cheerfulness on the prominent post of each period was analyzed and delineated.

    Keywords: Mirth (Cheerfulness), Socio-political conditions, Customs, rituals
  • Amir Bahram Arab Ahmadi Page 81

    Iranians have had deep relations with different people of the world since long time ago. Due to this aspect and in order to promote the ancient culture and civilization of Iran they started to travel to dangerous areas in the then known world. These immigrations which we have faced during the history of Iran oftenly have had very successful results. Therefor since then there are traces of culture and cvilization of Iran in different parts of the world. Historical migration of some Shirazids to the coasts and islands of East Africa (around one thousand year ago) under the surveillence of one Iranian prince is one of the best travels for this purpose. These migrators who settled permanently in a vast area in some part of east and southern East Africa gradually established friendly relations with indigenous peoples and after sometimes publicized culture and civilization of Iran to some parts of then Tanzania, Kenya and Comore. In this article some components of Iranian civilization such as celebration of Nowruz, penetration of Persian words to Kiswahili Language, the prevalence of solar clendar, Iranian architecture style and ... which has been penetrated to the culture of East Africa permanently would be reviewed.

    Keywords: Swahili, Nowruz, East Africa, Iranian World, Shirazi migrators
  • Seyed Zeia Hashemi *, MohamadReza Javadi Yeganeh Page 107

    This article examines the relation between football and national identity. After a definition of identity and its aspects, there is a discussion about football’s effect on national belongings in Iran and other countries. These effects could be seen in local identities, too. Interaction between football and political system, conflicts between national and global identities in football players also typology of this matter have been discussed in this article.

    Keywords: Football, National Identity, Local Identity, Global Identity, Identity Challenges
  • Ahmad Ghiasvand Page 125

    The purpose of the present article is to analyze the collective and individual religious behaviour of students. This study used the survey research method and way of sampling in multy-steps sample. The statistical population have been 1145 students. The results show that, fasting, shiring, participation in Moharam ritual paid little attention and religious behaviors such as prayer, reading Quran, participation in collective prayer have a good situation moreover, th strict study states other foundings in term of individual family and educational features.

    Keywords: Religious Behaviors, Students
  • Mohammd Reza Moridy *, Maasumeh Taghi Zadegan Page 145

    The purpose of this research is to study the "identity crisis" among high school students in Lar and the factors affecting on it in 1384-85. The identity crisis talks about a kind of instability and ambiguity on the basis of definition of the individual concerning how recognizes himself and his being and due to that, he is not able to answer such question as "who am I?" and ''what do I want?" In this research, the theories derived from gestalt psychological school, development psychological school, symbolic interaction school and also Erikson's and Stryker's theories have been analyzed, then on the basis of them all, the model of this research presented. The answer to the basic question of "who am I?" represents the cognition aspect of forming identity process and the respond to the "what do I want?" is to be the value aspect of such a process. The data are collected by survey and by use of interviews and questionnaire technique. The population contains the high school students in Lar. Calculation size of sample is 260. All variables included in regression equation analysis, could explain 0.4 variance of cognition aspect and 0.5 variance of value aspect of identity crisis.

    Keywords: Identity, Identity crisis, Schemes, Student
  • The Politics of Identity
    Michael Kenny, Farideh Mohammad alipoor Page 169
  • Misread of Westernization; In Search for National Identity
    Mohammd Baghai< Fatemeh Safavi Page 175